IAPs formidlingspris 2024

IAPs formidlingspris 2024

Årets vinner av IAPs formidlingspris er: Hedvig Montgomery!

I forbindelse med IAPs årsmøte 19. april 2024, ble årets formidlingspris høytidelig kunngjort av juryen.
Juryen besto av Hanne Weie Oddli og Peder Kjøs, og her er deres begrunnelse for tildelingen til årets vinner: 

Hensikten med IAPs formidlingspris er å "anerkjenne innsats for utbredelsen av psykologisk tenkning og praksis som er i tråd med IAPs faglige plattform" og å "påskjønne formidling i bred forstand."

Vi begynner med et overfladiske. I følge et større intervju i Aftenposten har prismottakeren "ett ben i finkulturen og det andre i søpla". "Halve hjernen er ekstrem-romantiker, den andre er som stålet i pengetransportbiler. Penger, preik og statussymboler interesserer henne ikke, like lite bryr hun seg om å mele sin egen kake i sosiale meder og i store debatter. Fra hun kunne lese, har hun vært oppslukt av litteraturhistoriens klassikere, særlig bøkene om relasjoner."

Og så har hun fortsatt å fordype seg i relasjoner, og er spesialist i familie- og parterapi. Denne lesehesten har også selv kommet til å skrive et antall bøker og en lang rekke andre tekster om relasjoner og særlig om familieliv. 
Vi synes at prisvinnerens bøker på forbilledlig vis er et uttrykk for IAPs verdigrunnlag, der nettopp bruken av psykologisk kunnskap for å forbedre livene til familier og barn, har stått helt sentralt. Det kan ikke være tvil om at prismottakeren har bidratt betydelig til at mange barn og unge blir møtt med mer forståelse og klokskap av omsorgspersonene sine enn de ellers ville ha gjort - og et stort viktigere bidrag enn dette kan vi vanskelig forestille oss. Så er da også det å hjelpe folk som trenger det det eneste prisvinneren vil, etter eget utsagn. Det er faktisk hennes definisjon av luksus. "Å være til hjelp er ikke å være ekspert eller å belære, men å være med. Det verste med mange bøker for foreldre er at de får foreldrene til å føle seg små. Jeg ønsker å få foreldrene til å føle seg bedre som foreldre", sier prisvinneren selv.

Så var det dette med "det andre benet i søpla": Vi er litt usikre på hva journalisten kan ha ment, men vår kandidat har i hvert fall gjort sitt beste for at den noe omdiskuterte sjangeren "reality-TV" har fått en høyere etisk standard i Norge, som mangeårig ekspert på å vurdere og følge opp deltakerne i en rekke slike programmer.

Prismottakeren har altså skrevet mye, men sier likevel i Aftenpostens intervju at "Det finnes ingen metode for samliv eller å oppdra barn. Det er mer som å lære å danse, jeg vil lære folk det lille skrittet med benet som gjør dansen finere." Å lære å danse per brevkurs eller en bok, er ikke ikke lett, men skulle vi prøve, tenker vi at bokserien Foreldremagi (2018), Miraklenes tid (2018), Barneskoleårene (2019), Ungdomsårene (2020) og den faste spalten i A-magasinet, eller ett av psykologens mange kurs, er et godt sted å starte.

....selv om prisvinneren selv gjerne sier: " Glem bøkene, bloggerne og ekspertene, og vær kritisk også til min bok. Se barnet ditt - og bygg et bånd mellom dere."

Hedvig Montgomery er en svært verdig vinner av IAPs formidlingspris!

I likhet med de tre foregående vinnerne, Guro Øiestad, Torkil Berg og Kom Edgar Karlsen, får ogå Hedvig Montgomery en skulptur laget av Marit Wicklund, en av Norges fremste billedhuggere. Blant flere verv har hun vært formann i Norsk billedhuggerforening, og hun har smykket ut Norge med flere store verker, som f. eks en støtte av Edvard Grieg på Grev Wedels plass i Oslo og Kong Olav V i Tromsø.

Denne skulpturen kikker fram og ut i verden - akkurat som Hedvig Montgomery.

Gratulerer!

 

 

 

 

 

Endelig - IAPs brukermedvirkningsfilm er lansert!

25 april 2024

"Den vet best hvor skoen trykker, den som har den på." IAP er så heldige å ha to dyktige og foretaksomme brukerrepresentanter i vårt vårt styre. Vi har laget en informasjonsfilm om brukermedvirkning.

Agoraseminar 7. mars, Litteraturhuset i Oslo

01 februar 2024

"Psykologisk teori - meningsfylde eller tynn suppe?"  Om hvordan meningsløshet og sammenheng forstås og håndteres i terapi. Skal det tåles eller bør det kureres? Hva henger egentlig sammen med hva?

Til toppen