IAPs Formidlingspris 2025

Årets vinner av IAPs Formidlingspris er: Nora Sveaass!
I forbindelse med IAPs årsmøte 24. april, ble årets Formidlingspris høytidelig kunngjort av IAPs styre v/Are Evang og Hanne Netland Simonsen. 
Her er styrets begrunnelse for tildelingen: 

Årets mottager av Formidlingsprisen har over mange år gitt vårt fag en unikt viktig stemme i offentligheten, og minnet oss om psykologers samfunnsoppdrag. Gjennom undervisning, bøker, artikler, intervjuer, verv, kronikker og offentlige innlegg har vedkommende gjort et imponerende bidrag med å vise hvordan psykologisk kunnskap kan brukes i kampen for rettferdighet, verdighet og for noen av vår tids viktigste temaer. Nora evner å gjøre komplekse og følelsesmessig krevende problemstillinger forståelige og relevante for både fagfolk og allmennheten, og hun formidler med en kombinasjon av faglig tyngde, klokskap og et sterkt etisk kompass.

Personen som i år får prisen har gjennom årtier inspirert tusenvis av psykologistudenter, psykologer, medisinere, jurister, helse og sosialfagarbeidere gjennom sine engasjerende forelesninger og sterke menneskemøter, samt gjennom et omfattende skriftlig arbeid, artikler og bøker. Hun har dessuten preget psykologifaget både i inn- og utland. Gjennom et enestående engasjement har hun preget, inspirert og bygget opp fagfelt internasjonalt.

Årets prisvinner er i sannhet en internasjonal stjerne!

Hennes arbeid har bidratt til å sette psykologiens rolle i møte med strukturell vold og systematiske overgrep på dagsordenen, både nasjonalt og internasjonalt. Hennes engasjement i FNs torturkomité og mangeårige arbeid med mennesker på flukt vitner om en psykolog som ikke bare formidler, men også handler – med dyp respekt for dem hun representerer og taler på vegne av.

Nora er spesialist i klinisk psykologi og har engasjert seg i flyktningehelse og menneskerettigheter hele sitt kliniske yrkesliv. Med hjertet i Sør-Amerika, og oppvekst i Brasil ble hun tidlig engasjert i menneskerettigheter. Hun ble uteksaminert fra UIO i 1975 og har blant annet vært med og bygge opp og arbeidet som sjefpsykolog ved Psykososialt senter for flyktninger. Hun ble dr.psychol i 2001 og begynte å jobbe på NKVTS i 2004, der psykososialt senter ble innlemmet. Her ble hun forskningsleder for flyktningehelse og tvungen migrasjon. Hun ble utnevnt til førsteamanuensis ved Psykologisk Institutt ved UIO i 2008 og ble senere professor i psykologi. 

Hun har flere imponerende internasjonale meritter:

  • Hun har bygget opp og leder prosjektet og organisasjonen Mental Health and Human Rights Info, MHHRI, som formidler kunnskap, retningslinjer, manualer og erfaringer om menneskerettighetsbrudd i forbindelse med krig, seksuell vold, konflikt og katastrofer.
  • Hun har i flere perioder vært medlem av FNs Torturkomité fra 2005-2014, og fra 2014 medlem av FNs underkomite for bekjempelse av tortur.
  • Hun er president i rådet i Den norske Helsingfors-komitéen

Nora mottok Bjørn Kristiansens minnepris fra Norsk Psykologforening i 1996, fikk Amnestys internasjonale menneskerettighetspris i 2009. I 2018 fikk hun UIOs menneskerettighetspris og Akademikerprisen. Hun startet menneskerettighetsutvalget i Psykologforeningen og satt som leder av utvalget i mange år. I 2019 ble vedkommende utnevnt til ridder av 1.klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for menneskerettigheter.

Vi gratulerer Nora Sveaas som den verdige vinneren av IAPs Formidlingspris 2025!

IAP Salong 8. mai

05 mars 2025

Velkommen til IAP Salong 8. mai med mingling fra kl. 18 i Nordahl Nordahl Brunsgate. Tormod Stangeland: "Tørre å spørre, orke å høre" - om hjelpernes egen behov i møte med suicidalitet.

Nytt alumni-tilbud til alle som går eller har gått IAPs organisasjonsprogram.

25 februar 2025

Vi har gleden av å invitere dere til å bli med på et spennende nytt tilbud: Et faglig nettverk for organisasjonspsykologer som har gått på IAPs organisasjonsprogram. Dette er en unik mulighet til å få faglig påfyll, bygge nettverk og dele erfaringer med kollegaer som deler din interesse for organisasjonspsykologi.

Til toppen